Šta su eterična ulja?

Eterična ulja su mirišljava ulja ekstrakovana iz različitih delova biljaka,procesom destilacije. Takva ulja imaju veću moć od sasušenih biljaka i glavno su sredstvo u prirodnoj medicini. Stari Egipćani, Kinezi kao i stara Indijska nauka Ajurveda, za očuvanje zdravog uma i tela, oslanjala se i tada pa i danas na moć eteričnih ulja dobijenih iz biljaka. Svako eterično ulje sadrži stotine antibakterijskih, antiviralnih sastojaka koji kroz respiratorni sistem mogu da prodru u naše telo. Lako se apsorbuju kroz kožu i povoljno utiču na nervni i limfni sistem. Osim što su prijatnog mirisa, eterična ulja imaju terapeutsko, psihoemotivno i energetsko dejstvo.

Leksikon eteričnih ulja

Pomorandža

Eterično ulje se dobija hladnim ceđenjem zrele kore pomorandže. Ulje je bogatog citrusnog mirisa, podiže raspoloženje istovremeno delujući umirujuće. Pomorandža smiruje i razgaljuje um.

Bergamot

Ulje se dobija hladnim ceđenjem kore voća. Od svog citrusnog voća, bergamot je najdelikatnije,zahteva posebnu klimu i zemljište.Svežeg ,slatkog , citrusnog mirisa je, a aroma je mnogima poznata po Earl Grey čaju. Podiže raspoloženje i opušta,odlično je za podizanje samopouzdanja i dobro raspoloženje.

Lavanda

Ulje se dobija destilacijom samih cvetova biljke. Veoma cenjeno po svom opuštajućem,umirujućem i blagotvornom dejstvu. Savršena kombinacija svežeg,cvetnog , čistog i umirujućeg mirisa.

Cimet

Ulje se dobija destilacijom i lista i kore drveta. Ublažava depresiju i iscprljenost.Deluje stimulativno i okrepljujuće.

Grejpfrut

Eterično ulje ove biljke,dobija se hladnim ceđenjem kore. Ima osvežavajuću citrusnu aromu koja podiže raspoloženje i vraća energiju.

Kleka

Ulje kleke dobija se parnom destilacijom bobica zimzelenog drveta kleke. Aroma je sveža,drvenasta,slatka,zemljana,sa gotovo skrivenom voćnom notom. Poznata je po blagotvoronom dejstvu na nervni sistem. Prirodan je čistač vazduha i odličan za upotrebu tokom meditacije.

Limunova trava

Eterično ulje se dobija destilacijom svežih i delom suvih listova biljke. Lagana,sveža, citrusna aroma sa zemljanom osnovom.Osvežava,podmlađuje,stimuliše, uravnotežava,inspiriše i bistri um.

Ilang Ilang

Ulje se dobija destilacijom sveže ubranih cvetova.Opijajuće prijatna,bogata aroma,jakog,slatkog,pomalo voćnog i cvetnog mirisa. Koristi se za ublažavanje simptoma stresa,podizanje raspoloženja i podsticanje libida.

Mandarina

Eterično ulje se dobija hladnim ceđenjem kore. Slatke,osvežavajuće arome ,slične pomorandži.Blagotvorno,ublažava stres.

Verujem u moć koju mirisi imaju i način na koji utiču na naš um i telo, te sam ove kombinacije eteričnih ulja napravila zbog terapeutskih i aromatskih svojstava koje imaju. Za izradu aromaterapijskih sveća koristim isključivo terapeutska eterična ulja. Naia Blanka sveće napravljene su od prirodnih proizvoda i samim tim bezbednije za upotrebu nego sveće napravljene od drugačijih vrsta voskova i sintetičkih mirisa,ali imajte na umu da su eterična ulja visoko koncentrovana i da je potrebno biti obazriv kada ih koristite u blizini dece ili kućnih ljubimaca. Trudnice i epileptičari bi trebalo da izbegavaju neke vrste eteričnih ulja.Rizici pri korišćenju ovakvih sveća daleko su manji nego kada je u pitanju korišćenje eteričnih ulja u difuzerima ,međutim ako niste sigurni da li su bezbedne za vas,najbolje je da se konsultujete sa doktorom. Ako ste alergični na neku hranu/biljku od koje se neko od eteričnih ulja pravi, nemojte upotrebljavati sveću koja sadrži takva ulja.

I još nešto...