VATRA

Cinnamomum Zeylanicum(Cimet) je zimzeleno drvo koje raste u Šri Lanci, Indiji, Kini i Vijetnamu. Ima sjajne, kožaste i zelene listove, beo cvet i purpurne bobice.
Citrus Sinensis (Pomorandža) je zimzeleno drvo poreklom iz Kine.Raste u tropskim i suptropskim predelima. Pulpa ploda je slatka, sa membranom koja ne gorči.

Eterična ulja pomorandže i cimeta podižu raspoloženje, umanjuju stres i umor i ublažavaju simptome depresije. Takodje se odlični prirodni dezodoransi (neutrališu loše mirise)

VODA

Juniperus Communis(Kleka) je spororastući uspravan grm ili drvo koje može da živi i do 200godina.Bobice kleke beru se jednom godišnje;osušene i mlevene služe za destilaciju. Eterično ulje kleke je prirodni lek protiv napetosti i stresa. Odličan je izbor za meditacije i molitve.
 Citrus Racemosa (Grejpfrut) je veliko drvo,sjajnih listova, visine oko 10m, belih sitnih cvetova, svetlo žutog ploda i pulpe različitih boja. Eterično ulje grejpfruta ima blagotvorno dejstvo na um, podiže raspoloženje, ublažava depresiju, uznemirenost i stres.

VAZDUH

Citrus Tangerine(Mandarina) potiče iz Kine.Naziv 'tangerina' dobila je po luci Tangier u Maroku, odakle je bila po prvi put izvezena u Evropu 1841.Drvo tangerine je veoma slično mandarini. Eterično ulje tangerine-mandarine popravlja raspoloženje.Ono deluje kao sedativ koji oslobadja od nervoze,anksioznosti i depresije.
Cananga Odorata (Ilang Ilang) takodje poznat pod imenom „cvet nad cvetovima“ jer ima izuzetno jak medno-cvetni miris koji se od davnina koristi u aromaterapiji. To je tropsko drvo visine oko 20m velikih,nežnih,mirisnih cvetova roze,svetlo purpurne i žute boje. Žuti cvetovi,najmirisniji i najkvalitetniji koriste se za pravljenje eteričnog ulja. Ulje ilang ilang jedno je od najstarijih poznatih sredstava za ublažavanje simptoma depresije, stresa, uznemirenosti i psihičkog umora.Smatra se da miris ovog cveta podstiče seksualni nagon i libido.

ETAR

Citrus Bergamia (Bergamot)  je mirisno citrusno voće veličine pomorandže žute ili zelene boje slične limeti. Ovo eterično ulje podiže raspoloženje i smanjuje osećaj besa i frustracije. Takodje je jedno od najblagotvornijih ulja za miran san.
Lavandula officinalis (Lavanda) je višegodišnji žbun poreklom sa Mediterana i severne Afrike. Umirujuće svojstvo eteričnog ulja lavande savršeno je za opuštanje,oslobadjanje od stresa i bolji san.

ZEMLJA

Cymbopogon citratus (Limunova trava) je višegodišnja trava poreklom iz Indije, Šri Lanke, Burme i Tajlanda. Ima prijatnu citrusnu aromu, otuda ime 'limunska trava'. U aromaterapiji, koristi se za oslobadjanje od stresa, anksioznost i depresiju. Limunova trava je moćan antiseptik i baktericid stoga se koristi i za dezinfekciju vazduha. Koristi se i kao sredstvo za zaštitu od insekata.